На 3 август, вторник от 18:30 часа, в арт салона на Радио

...
На 3 август, вторник от 18:30 часа, в арт салона на Радио
Коментари Харесай

Изложба с френска вечер предстои във Варна

 На 3 август, вторник от 18:30 часа, в арт салона на Радио Варна на бул. Приморски № 22 в град Варна, ще бъде открита изложбата  " Да извадиш от забвение ", която ще показа произведения на именития български художник Иван Иванов - Иванич (1879 – 1966). Куратор на изложбата е професор Аксиния Джурова.

Във вечерта на вернисажа ще се потопите в света на френската музика с Парижки джаз и френски шансони от репертоара на Michel Legrand, Charles Trenet, Cole Porter, Edith Piaf, Charles Aznavour и други, изпълнени от прелестната пианистка Barbara Arnould (Барбара Арну).

Входът е свободен!

Организатор на събитието е френско-българската асоциация за култура  " АРТАВЕНИР ". Изложбата беше показана за първи път в София, през есента на 2019 година

" Обичам с невероятна мощ изкуството... ", по този начин приключва автобиографията си Иван Иванов - Иванич.

Художникът Иван Иванов - Иванич е роден през 1879 година в град Видин. Учил е в Държавното художествено рисувално училище в класа на проф. Иван Мърквичка. След това отпътува за Букурещ, където завършва Академията по изкуствата. За Иван Иванов може да се каже, че е от поколението на " строителите на нова България “. Младостта му минава в тревожните години на протичащото се в края на XIX и началото на ХХ век. Това е времето, в което под крилото на проф. Мърквичка се образуват първите поколения български художници. Но той е и от по този начин нареченото " фронтово поколение “, минало през трите войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война, отразило бойните дейности в акварели, рисунки и масло. През 1919 година е измежду създателите на Дружеството на независимите художници. Бил е негов секретар и ръководител. Участвал е интензивно в живота на Дружеството и в художествените изложби в България. Излагал е дружно с най-прочутите художници. Последното му известно присъединяване в изложба е през 1946 г. 

Характерни за творчеството на Иван Иванов са битовите композиции и пейзажите. Любима тематика са му били пазарите, с тяхната разноцветност и колоритни облици. Творбите му носят националния дух и националната ни самородност. С еднообразно майсторство той основава монументални подиуми, запечатали стотици динамични облици по пазари и кръстопътища, и нежни акварели с пътеписно звучене.

Макар съгласно персоналните му автобиографични мемоари през 1948 година да е почетен с национална пенсия – за заслуги като културен деятел, той е измежду репресираните след 1944 г. Неговите произведения отсъстват от депата на държавните галерии, формалните каталози, огромните енциклопедии за изкуство. Умира през 1966 година в София. Колекцията, показана в Арт салона на " Радио Варна " във Варна, е предоставена от наследниците на художника. Тя е една прецизна извадка от непокътнатото до през днешния ден впечатляващо изкуство на един от учениците на Иван Мърквичка и в същото време предпочитание да бъде извадено от забвение неговото творчество, до скоро налично най-вече за частни сбирки и експерти.

Асоциацията за просвета " АРТАВЕНИР “ работи доста интензивно в областта на културния продан сред България и Франция и съдейства оптимално за популяризирането на българската просвета във Франция в съдействие с френски и български институции. Създадена през 2018 г. от българи и французи, организацията към този момент има в историята си две изложби в Париж и София, показване на шест български и френски театрални представления в сърцето на Френската столица, в това число два гастрола на Народен спектакъл " Иван Вазов “, три оперни концерта в Париж и София и  " Дни на българската книга “ в Париж и Лил.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР